Hoe je je balans bewaakt bij thuiswerken

We lopen allemaal wat op de tenen, de een wat meer als de ander. Maar deze ongewone tijden doen een groot beroep op onze energie en uithoudingsvermogen.

Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan en zorg je voor een goede balans?


1. Baken duidelijk je werktijden af

Thuiswerken zorgt ervoor dat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Zo ben je sneller geneigd om langer door te werken of om ‘s avonds nog aan de slag te gaan. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar je moet wel oppassen dat je niet alleen nog maar aan het werk bent.

Baken daarom je werktijden af: heb je 's ochtends eerst tijd nodig om je kinderen op gang te helpen, begin dan bijvoorbeeld pas om 9.00 uur.

Doe dat wat voor jouw situatie goed werkt. Hou ook rekening met je concentratievermogen en energie, maar probeer wel regelmaat aan te houden.

2. Stem af met je partner Daar waar je eerder alleen maar rekening hoefde te houden met je collega's, heb je nu ook rekening te houden met de agenda van je partner. Stem met elkaar af wie wanneer op de kinderen let. Het liefst in blokken van minstens 4 uur zodat je ook echt even de tijd krijgt om taken af te handelen. Heb je geen partner, probeer dan afspraken te maken met familie of buren.

3. Je doet wat je doen kunt Deze ongewone tijd vraagt veel van ons en we doen wat we doen kunnen. Soms is het ook gewoon een keer genoeg en is het tijd om even bij te komen. Bedenk dat je niet overal invloed op kunt uitoefenen en dat je soms ook gewoon hebt te accepteren dat het is zoals het is. Er komen echt wel weer betere tijden aan.


4. Zorg voor een goede werkplek Naast dat het natuurlijk voor zich spreekt dat je een goed bureau en bijbehorende bureaustoel moet hebben, is het ook belangrijk dat je een werkplek creëert waar je af en toe even ongestoord kunt werken. Zelf gebruik ik ook een koptelefoon met fijne concentratiemuziek om ongestoord te kunnen werken. Je kunt hierover ook duidelijke afspraken maken met je kinderen; als mama daar zit mag je haar niet storen en ga je met je vragen naar pap.


5. Pauzes, pauzes, pauzes Je hebt het al zo druk en dan moet je ook nog aan je pauzes denken. Ja, ik weet het, maar doe je dat niet, dan hou je het gewoon ook niet goed vol. Zorg er daarom voor dat je tussen de bedrijven door ook even pauze neemt. Drink even ontspannen een kop koffie/thee en maak ook eens een kleine wandeling. Je komt weer met een fris hoofd terug en kunt je veel beter concentreren waardoor je je taken ook sneller gedaan krijgt.


6. Pas goed op jezelf!

Eén van de allerbelangrijkste tips die ik je kan geven is: pas goed op jezelf! Je kent het verhaal toch wel van reizen met het vliegtuig? Wie zet je het eerst een mondmasker op als het misgaat? Juist jezelf! Als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor de ander zorgen. Wees dus lief voor jezelf en ga af en toe even lekker in bad, koop een fijn tijdschrift of boek, een bosje bloemen of een lekker stukje chocola. Je hebt het verdiend!

Oh, en had ik al gezegd dat je het hartstikke goed doet? Ben trots op je:-)


Liefs Miranda

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven